Onze eigen fietsroute

Fietsen langs duinen en heide

Natuurschoon en stilte zijn de kernwoorden van deze gevarieerde fietstocht. Duingebieden, hooilanden, weilanden, heides en bossen wisselen elkaar af.

Je start op de ruime parking van de Frietboetiek in Wijshagen (Oudsbergen). Al snel bereik je het charmante Opitter, het dorp dat door Kim Clijsters op de wereldkaart gezet is. In hetzelfde dorp, letterlijk onder de kerktoren, tovert Brouwerij Cornelissen lekker gerstenat uit de eeuwenoude brouwkuipen.

Daarna geniet je op het jaagpad van de Zuid-Willemsvaart met volle teugen van de schaduwrijke omgeving. Via het natuurreservaat Bergerven bereik je de uitgestrekte Duinengordel. Kortom, een tocht voor stiltezoekers en natuurliefhebbers.

Fietsknooppunten:
Het fietsknooppuntnetwerk ligt op 300 meter van de Frietboetiek.
Volg 524 – 23 – 31 – 36 – 11 – 12 – 13 – 47 – 44 – 43 – 37 – 35 – 262 – 261 – 34 – 33 – 32 – 524.
Moeilijkheidsgraad: Een relatief gemakkelijk parcours, toegankelijk voor jong en oud. Af en toe een kleine beklimming en afdaling. Volledig geasfalteerd. Lengte: +/- 52 km

Beste frituur van het land

Zeg niet zo maar frituur tegen ‘De Frietboetiek’. Ronny Voortmans – kok van opleiding – startte 18 jaar geleden met een kleine frituur. Zijn partner Peggy, toen actief als boekhoudster-fiscaliste, moest al snel bijspringen. Sindsdien runt het koppel vol enthousiasme De Frietboetiek.

Na 10 jaar bouwden ze de frituur verder uit tot een heus restaurant met een uitgebreide menukaart. Ze investeerden ook in een professionele en ultramoderne keuken. De klemtoon ligt op verse bereidingen en lokale verankering. Zo komen de broodjes voor de burgers niet uit de groothandel, maar van de lokale bakkerij, terwijl het kwaliteitsvlees van de Black Angus Burger door de nabijgelegen slager wordt geleverd.
Alle warme bereidingen maken ze zelf, van stoofvlees, goulash en videe, over steaks en mosselen, salades en verse pasta’s.
Voor Ronny en Peggy zijn alle details belangrijk: een stijlvol interieur met comfortabel meubilair, een mooi servies met een echt bestek,…

In 2014 & 2016 werd de Frietboetiek verkozen tot beste frituur van het land, een titel die je moet verdienen!
Sinds kort is Ronny ook voorzitter van Horeca Limburg.

De lekkerste friet, met de glimlach geserveerd!

Het startschot

Dat er bij De Frietboetiek keihard gewerkt wordt, is nog zacht uitgedrukt. Ronny en Peggy hebben een tiental mensen in dienst, die flexibel worden ingezet. Het koppel is zelf dagelijks minstens 14 uur druk in de weer. Toch hebben ze voldoende energie om in hun schaarse vrije tijd te fietsen. Peggy kent als geoefende fietser de mooiste plekjes van de regio.

Klaar om in het zadel te klimmen?

Je start op de parking van de Frietboetiek. Met de rug naar het restaurant fiets je naar rechts. Steek wat verder de grote weg over. Wees voorzichtig! Vanaf hier fiets je op het fietsknooppuntennetwerk.
Volg KP 524, 23, 31 en 36.
Al snel snuif je de natuur op.

Je passeert een wijndomein en rechts een paardenboerderij met een opmerkelijk kunstwerk. In het begin is het parcours zo vlak als een biljart, iets later vertelt Peggy dat we nu door ‘Klein-Zwitserland’ fietsen. Gelukkig draait zelfs de doorsnee fietser voor de kleine knikjes in het Limburgs landschap zijn hand niet om.

Fietsen langs een wijngaard

Kunstzinnige beelden

Allesoverheersende natuur

Variatie troef

Een tennis-ster en een eeuwenoude brouwerij

Met bijna 10 km op de teller kom je aan de kerk van Opitter, een klein en fijn dorp. In het piepkleine centrum springt de Sint-Trudokerk in het oog. Het driebeukige schip uit de 15e eeuw is opgetrokken uit de gele mergelsteen die het Maasland typeert. De toren dateert uit de 18e eeuw. Loop er zeker eens binnen. Het indrukwekkend passieretabel uit 1540 bestaat uit prachtig houtsnijwerk.

Rechts zie je een charmant plein met een artisanale brouwerij, een leuke brasserie en een opvallende fontein die opgedragen is aan Kim Clijsters. Het is inderdaad hier dat de wieg stond van de bekende tennisster. In 2010 werd haar indrukwekkende carrière voor eeuwig vastgelegd in een standbeeld. Plaatselijk beeldhouwer Stefan Bongaerts koos voor drie figuren en voor de beroemde spreidstand van Kim.

In Fietscafé Itterdal kun je je honger stillen en een lokaal biertje degusteren. Dat kan ook in het Brouwershof, een brasserie vlakbij de fontein van Kim Clijsters. Op hetzelfde plein vind je de eeuwenoude Brouwerij Cornelissen, waar al de zesde generatie brouwers aan de koperen ketels staan. Het assortiment is uitgebreid en gevarieerd, van pils over witbieren tot trippels.

Amper 1 km verder staat er een prachtige molen, waarvan de geschiedenis terug gaat tot de 11e eeuw. De Pollismolen, die sinds 2016 weer maalvaardig is, ligt aan de Wijshager- of Eetsevelderbeek, in een prachtig decor.

De fontein van Kim

De Sint-Trudokerk in Opitter

Zuid-Willemsvaart

Aan de kerk van Opitter volg je KP 11 en 12.

Je rijdt langs het vrolijk kabbelende beekje, dat ontspringt op het Kempisch Plateau op een hoogte van 65 m. Dan stort het zich 30 m naar beneden. Enkele watermolens in Opitter en Tongerlo maken dankbaar gebruik van dit plotse verval.

Wat verder bereik je de Zuid-Willemsvaart. Deze waterloop tussen Maastricht en ’s Hertogenbosch is genoemd naar koning Willem I, koning der Verenigde Nederlanden. Het was zijn bedoeling om het Luikse industriebekken en de Noord-Nederlandse handelssteden met elkaar te verbinden en zo een alternatief te bieden voor de Maas. De graafwerken over het 123 km lange traject tussen Maastricht en ’s Hertogenbosch duurden drie jaar en kostten 4,5 miljoen gulden. Zo’n 40 km van het kanaal loopt op Belgisch grondgebied. In 1826 konden de eerste vrachtschepen varen.
Rijd de brug over en draai dan rechtsaf op het jaagpad.
Volg KP 13, 47 en 44.
De volgende 9 km fiets je ontspannen op de tonen van het water, in de schaduw van bomenrijen.

Zuid-Willemsvaart

Peggy is helemaal in haar nopjes

Rust en schoonheid aan de Zuid-Willemsvaart

Jachthaven 't Eilandje

In Neeroeteren passeer je ‘t Eilandje. Het eiland is ontstaan door de rechttrekking van het kanaal. Het is van de meest romantische plekjes in de wijde omgeving. In de Jachthaven dobberen enkele jachten. Er is ook een kayakclub en een waterskiclub en ja zelfs een camping.

Ben je toe aan een stop? Dan is Brasserie Fabulous een uitstekend adres. Je kunt er terecht voor een lekker kopje koffie met Limburgse vlaai of een overheerlijke lunch. Vanop het terras geniet je van het uitzicht op het haventje.

Aan KP 44 neem je afscheid van het kanaal. Volg KP 43 en 37.
Je steekt terug de brug over om zo het hart van natuurgebied Bergerven te bereiken.

Romantische landschap

Jachthaven ‘t Eilandje

Duinengordel

Volg dan KP 35, 262 en 261.
Je fietst verder door het uitgestrekte natuurgebied Duinengordel (3.000 ha), dat deel uit maakt van Nationaal Park Hoge Kempen.
Centraal in het gebied – vlakbij KP 37 – ligt de Oudsberg, de hoogste landduin van Vlaanderen. Op de top die 85 m boven de zeespiegel uitsteekt, heb je een prachtig panoramisch uitzicht op de omgeving.
De Oudsberg is omringd door heideterreinen, statige bossen en heischrale graslanden, een walhalla voor vlinders. Sinds 1998 is het erkend als Vlaams natuurreservaat.
Men deed er de laatste jaren alles aan om de biodiversiteit te verhogen. Het landschap oogt weer als vanouds: duinen met heide, veel zand, enkele boompartijen en dat alles omgeven door een bosgordel.
Deze plek was het ideale trainingsparcours voor Kim Clijsters. Ze sportte er vroeger door het mulle zand.

Peggy, boordevol energie

IMG_4121

Stilte en natuur

Een unieke troostplek

Volg de knooppunten 34, 33, 32 en 524.
Eerst slalom je je door het centrum van Gruitrode, om daarna door een uitgestrekt landbouwgebied richting Wijshagen te fietsen. Je passeert een ingetogen troostplek, de ideale plek voor een moment van stilte.
Via de Wijshagerheide sta je al snel terug op de parking van De Frietboetiek.

Wedden dat de fijne menukaart van dit restaurant jou in vervoering brengt?

Hoog tijd om je batterijen op te laden bij Ronny en Peggy!

Eet smakelijk!

Kristien Hansebout 18 juni 2022

Het internationale eco-label voor toerisme en recreatie.

Green Key is een internationaal programma van de Foundation for Environmental Education (FEE), in Vlaanderen gecoördineerd door GoodPlanet Belgium, met steun van Toerisme Vlaanderen.

De Frietboetiek is een Green Key member sinds 2018.

De Green Key of ‘Groene Sleutel’ is het grootste en meest gerenommeerde internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische bedrijven. Met het behalen van de Green Key engageert een bedrijf zich om op een duurzame manier te werk te gaan. Er wordt zorgvuldig omgesprongen met water, energie en afval, met het oog voor de sociale omstandigheden van personeel en gasten én dit zonder toe te geven op vlak van comfort.

De Green Key kan behaald worden in verschillende categorieën:

 • Restaurant (nieuw sinds 2018)
 • Verblijfsaccommodatie
 • Meeting locatie
 • Attractie

De meest opvallende duurzame aanpassingen bij De Frietboetiek zijn:

 • Elektrisch oplaadpunt voor fietsen
 • Elektrische fietsen voor vast personeel
 • Gebruik van streekprodukten
 • Seizoensgebonden en lokale suggesties op de menukaart
 • Ruim vegetarisch aanbod van zowel gerechten als snacks
 • Samenwerking met duurzame leveranciers
 • Aanvaarden van ecocheques als betaalmiddel
 • Aanbieden van onze eigen herbruikbare tas om bestellingen in mee naar huis te nemen
 • Alleen nog maar kartonnen bakjes en papieren zakken om gerechten in in te pakken. Geen gebruik meer van plastiek bakjes en zakjes.
 • Aanbieden van de restorestjesdoosjes: initiatief van gemeente Oudsbergen ism de lokale horecazaken. Zo om te vermijden dat er voedsel verloren gaat. Met deze restorestjesdoosjes neemt de klant de eventuele overschotjes mee naar huis
 • Opleiding ‘Fietsambassadeurschap’ gevolgd bij toerisme Limburg. Dit ter promotie van niet alleen fietstoerisme maar ook extra aandacht voor lokale gerechten en drankjes.
 • Offertes en facturen zo veel mogelijk digitaal en niet meer per post of op papier Er wordt zo weinig mogelijk geprint
 • Er wordt enkel milieuvriendelijk geproduceerd chloorvrij papier gebruikt
 • Zonnepanelen
 • Maandelijkse registratie van energie en water Energie-efficiënte vaatwasmachines 
 • Regenwaterrecuperatie 
 • Strikte afvalscheiding 
 • Gebruik van LED- en spaarlampen met bewegingssensor 
 • Gebruik van biologisch afbreekbare zepen en ecovriendelijke schoonmaakproducten 
 • Respecteren van doseringsvoorschriften wat betreft het gebruik van schoonmaakmiddelen 
 • Gebruik van microvezeldoekjes voor verantwoorde schoonmaak. Hierdoor wordt het gebruik van schoonmaakmiddelen drastisch verminderd